Intretinerea parchetului dupa instalare

Praful, nisipul si resturile de pamant sunt indepartate de pe parchet cu ajutorul aspiratorului si a unei lavete de mop umezite, bine stoarsa.

Daca este necesar, se poate utiliza si un detergent cu PH neutru, ex Bona cleaner. Dupa stergere, pardoseala ar trebui sa se usuce intr-un minut. Daca mai este necesar, parchetul poate fi sters ulterior cu o laveta uscata. Dupa aceea, parchetul proaspat instalat poate fi acoperit cu un material de protectie ce permite ventilarea, ex: carton ondulat.

Nu lipiti cartonul de protectie de parchet. Observatie! Radiatiile UV pot modifica culoarea lemnului in timp.

Variatiile de culoare , cum ar fi zonele acoperite cu covoare, pot deveni vizibile in timp, daca suprafata este expusa luminii solare.

 

Curatarea si mentenanta

Indepartati rapid reziduurile de pamant sau nisipul, in cazul in care acestea se depun. Protejati parchetul aplicand protectii textile pe picioarele pieselor de mobilier.

In cazul mutarii pieselor mai grele de mobilier, cum ar fi frigiderul, canapeaua, dressingul, pozitionati paduri textile sau covorase sub piciorul acestora, pentru a preveni zgarierea sau amprentarea parchetului. Scaunele de birou dotate cu rotile impun utilizarea sub ele a unor  protectii plastice speciale, pentru a preveni zgarierea finisajului. Pentru curatatre folositi un mop cu microfibra umed, nu ud. Prea multa apa poate deprecia finisajul parchetului.

 

Daca dupa curatare, apa persista mai mult de un minut pe suprafata, utilizati o laveta pentru a o indeparta. Este clar ca utilizati prea multa apa. Incercati sa indepartati eventualele pete care apar, cat mai rapid posibil cu apa sau un detergent cu PH neutru. Evitati frecarea cu materiale abrazive.

Intretinerea uzuala, zilnica, presupune aspirarea si stergerea cu un mop umed, bine stors. Petele si murdaria depusa pe parchet se recomanda a fi indepartate utilizand Bona Cleaner sau Bona Spray Mop.

Respectati instructiunile pe care le regasiti in pachete, privind utilizarea acestor produse. Utilizate intr-o concentratie necorespunzatoare, prea mare, acest lucru poate duce la murdarirea mai rapida a suprafetei.

Indepartarea petelor

Asfalt, cauciuc, ulei, crema incaltaminte – Alcool sanitar,

resturi de grasime sau ciocolata – petrosin

Creioane colorate, ruj, carioci – Alcool sanitar

Ceara, guma de mestecat – Spray inghet sau aplicare punga cu gheata. Apoi se va indeparta cu atentie

Sange  – Apa rece

  

Reconditionarea parchetului ulaiat

Cat de des trebuie reconditionat un parchet uleiat, depinde de cat de traficul la acare este supus, curatarea si expunerea sa la soare.

  1. Aspirati cu atentie suprafata
  2. Curatati suprafata utilizand Bona Cleaner si Bona spray nop cu laveta de microfibra. Respectati instructiunile de utilizare pentru Bona Cleaner. Dupa o curatare uzuala, suprafata ar trebui sa fie uscata in cateva minute. Pentru suprafetele foarte murdare se va utiliza o masina de curata cu perii de plastic (scrubber).
  3. Indepartati murdaria utilizand o laveta de microfibra sau bumbac.
  4. Lasati suprafata sa se usuce dupa curatare 30 de minute. Pasii 2 si 4 este posibil sa fie necesari in cazul suprafetelor foarte murdare.
  5. Aplicati un strat subtire de Bona wood floors polishl si intindeti-l pe suprafata parchetului cu Spray mop Bona- frecand pe lungul fibrei lemnului.

Dupa 10-15 minute mai stergeti odata cu mopul pentru a evita formarea de zone lipicioase. Doua straturi fine, subtiri de ulei ofera o acoperire si o protectie mai buna decat un singur strat aplicat gros. Daca aplicati prea mult ulei veti obtine o suprafata lipicioasa.

Pentru suprafete puternic deterioarate

Daca parchetul este grav depreciat sau necesita refinisare, poate fi slefuit si apoi reuleiat. In acest caz solicitati suportul dealerului sau al reprezentantului producatorului. Mentenanta parchetului in spatiile de uz public este diferita de cea a celor din locuintele private.