Ce alegem: parchet laminat, masiv sau stratificat?

Cei care ați pus parchet acasă cu siguranță știți că sunt 3 variante dintre care se face alegerea: parchet laminat, parchet masiv și parchet stratificat. Dar care este diferența dintre ele, de ce alegem o varianta și nu pe cealaltă, ce condiții impun o anumită alegere? Fără a avea pretenția că dau soluția perfectă, îmi propun să prezint argumente pro și contra pentru fiecare alegere.

Dar mai întâi descrierea variantelor.

Parchetul laminat este un produs sintetic obținut din mai multe straturi suprapuse. Aspectul de lemn este dat de o imagine a lemnului, practic o fotografie sau un desen peste care este aplicat un strat de lac. Imaginea este foarte reală și pentru un necunoscător, foarte greu de deosebit de lemn. Ea reproduce desenul natural al lemnului, cu fibră, noduri, pori, dar și unele efecte create prin finisaje făcute pe lemn, cum ar fi semnele îmbătrânirii sau deteriorării lemnului în timp.

Această imagine este pusă peste un panou derivat de lemn, MDF sau HDS (panouri de înaltă densitate). Sandwich-ul este completat de straturi de rășină și adeziv. Panourile de parchet laminat sunt făcute să se monteze ușor, pe principiul nut și feder (lambă și uluc). Parchetul laminat este cel mai ieftin tip de parchet si puteti sa l achizitionati din sectiunea noastra de parchetl laminat- https://www.valservparchet.ro/parchet-laminat/parchet-laminat-1. Aici putei gasi o multitudine de nuante si culori pe diferite latimi si grosimi.

Parchetul masiv este obținut din lemn masiv, fiind practic o singură bucată de lemn.

Sunt folosite esențe mai dure din lemn, stejar, salcâm,esențe exotice, pentru că trebuie să reziste presiunii și agresiunii mecanice dată de traficul suportat. Bucățile de parchet masiv sunt construite și ele pentru a se îmbina, dar există și elemente drepte care sunt lipite sau bătute în cuie pe un suport.

Parchetul stratificat pare o combinație dintre cele 2 variante. Adică este un produs obținut din suprapunerea mai multor straturi dar, spre deosebire de parchetul laminat care este sintetic, aici este vorba de straturi de lemn.

Practic, este un strat de lemn masiv obținut prin tăiere sau derulare din buștean, mai gros decât un furnir tehnic, pentru a rezista mai multor operațiuni de întreținere (rașchetare si revopsire). Acest strat este lipit peste straturi de furnir tehnice, așezate perpendicular unul peste celalalt, la fel ca la placaj. Acest compozit este apoi prelucrat și finisat exact ca un parchet din masiv.

Fiecare dintre aceste variante are avantajele si dezavantajele ei. Parchetul laminat are avantajul unui pret foarte bun, al versatilității și al faptului că se monteaza foarte ușor, putând fi chiar subiectul unui proiect DIY.  Există mai multe clase de parchet laminat, în funcție de calitate. Specialistii nu recomandă să se monteze un parchet laminat ieftin în zonele cu umiditate crescută cum este baia sau bucătăria. Variantele ieftine de parchet laminat au rezistențe scăzute la umiditate si la zgâriere. Un parchet laminat ieftin poate fi montat de exemplu în dormitor sau alte astfel de zone mai protejate.

Dezavantajul principal al acestui parchet laminat este zgomotul nenatural și “spart” pe care-l face atunci când calci pe el. Este diferit de al parchetului din lemn și uneori destul de puternic. Poate fi atenuat folosind parchet laminat de calitate și materiale care izolează fonic și absorb zgomotele. Totuși, indiferent cât de bine ar fi montat, nu va suna niciodată ca lemnul.

Parchetul masiv și cel stratificat sunt destul de asemănătoare, chiar și ca preț, dar au și elemente care le diferențiază. Parchetul masiv este întotdeauna cel mai dorit, dar uneori greu accesibil din cauza prețului. Are frumusețe și “căldură” naturală, iar cu o întreținere corespunzătoare va rezista foarte mult în timp. Trebuie știut însă că, fiind vorba despre un lemn masiv, are și restricții, iar pentru unii dezavantaje. Are variații dimensionale în funcție de umiditate, de aceea nu este recomandat pentru parterul locuințelor sau pentru montare în beciuri, baie sau bucătărie. Tot din cauza umidității nu se montează niciodată direct pe planșeul de beton.

Este mai puțin rezistent la șocuri mecanice, așa că trebuie luat în calcul acest aspect înainte de a fi montat în zone unde se circulă cu pantofi cu toc cui sau unde există riscul să cadă obiecte grele pe jos. În urma unor astfel de agresiuni mecanice pot apărea găuri sau teșituri pe suprafața parchetului. Nici animalele de companie de dimensiuni mai mari nu sunt “prietenele” parchetului masiv.

Spre deosebire de parchetul masiv, cel stratificat este mult mai stabil dimensional datorită modului de realizare (dispunerea perpendiculară a straturilor). Poate fi montat fără probleme la parter și în celelalte zone unde cel masiv nu este recomandat. Poate fi montat direct pe planșeul de beton dacă acesta are umiditatea de maximum 2%. Este mai rezistent din punct de vedere mecanic, dar nu trebuie uitat totuși că primul strat este tot un strat de lemn masiv.

În ceea ce privește montajul este bine ca, în cazul parchetului masiv, să fie făcut de profesioniști. Din cauza variației dimensionale trebuie lăsată distanță lângă perete care să permită dilatarea. Dacă nu sunt lăsate astfel de zone parchetul se umflă. De altfel se spune că a fost montat de o echipă bună de profesioniști dacă, timp de 4 sezoane de la momentul montaj, parchetul nu a avut modificări vizibile (umflări sau contrageri).

Parchetul startificat poate fi montat și ca proiect DIY, dar nu este la fel de simplu ca la cel laminat. Trebuie să aveți ceva cunoștinte și e bine sa vă documentați foarte bine înainte de a începe. Sau, mai bine, apelați tot la echipe de profesioniști.

Parchetul laminat este gata finisat, singurul lucru pe care trebuie să-l faceți este să-l montați. Parchetul masiv sau stratificat poate fi finisat din fabrică sau după montaj. Finisarea în producție se face cu uleiuri sau lacuri foarte rezistente la zgâriere sau șocuri mecanice. Finisarea după montaj poate fi făcută cu ceară, ulei sau cu lacuri speciale pentru trafic, cu duritate mare.

Finisarea cu ceara si ulei este foarte frumoasa, dar mai puțin rezistentă comparativ cu cea realizată cu lacuri. Cum însă sunt multe de spus despre materialele de finisare pentru parchet este bine să las subiectul pentru altă dată.